THE WALKING EGG

Het Walking Egg-project werd geboren in 1997 in Genk, tijdens een ontmoeting tussen Koen Vanmechelen en vruchtbaarheidsspecialist Willem Ombelet. Dat gebeurde in het kader van een internationaal congres rond vruchtbaarheid en onvruchtbaarheid. Een van de resultaten van die kruisbestuiving tussen kunst en fertiliteitswetenschap was The Walking Egg Magazine, een tijdschrift waarin wetenschap, kunst en filosofie elkaar bevruchten. 
The Walking Egg kreeg haar naam van het gelijknamige kunstwerk dat Vanmechelen voor het het congres maakte. Het is een wandelend eitje-op-pootjes dat onderweg is, op zoek naar de juiste temperatuur en de juiste plaats om uitgebroed te worden. 

The Walking Egg verlaat de ivoren toren van de wetenschap en het laboratorium van de kunst. Het injecteert vruchtbaarheid in steriliteit. Het vecht voor het universele recht op reproductie in ontwikkelingslanden.

Koen Vanmechelen

Vanuit het raakpunt tussen kunst en wetenschap focust The Walking Egg op vruchtbaarheid en reproductie. In 2010 werd de vzw The Walking Egg (TWE) opgericht om betaalbare fertiliteitsbehandelingen mogelijk te maken voor vrouwen in ontwikkelingslanden. In 2015 werd het eerste Walking Egg Fertility Centre in Ghana geopend.

 

In het verlengde van The Walking Egg Magazine verscheen in 2009 de eerste editie van Facts, Views en Visions in Obstetrics and Gynaecology, een internationaal publicatie voor  international peer-reviewed journal verloskundigen, gynaecologen, fertiliteit specialisten, ethici, fundamentele wetenschappers en anderen die de gezondheidsproblemen van vrouwen behandelen en onderzoeken. Prof. Dr. Willem Ombelet is eind redacteur; Koen Vanmechelen, artistieke recensent. 

Facts, Views and Visions

Born, The Walking Egg © Koen Vanmechelen