The Cosmopolitan Chicken - Desire, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond

Amsterdam (NL)
11 april - 22 juni 2003

Koen Vanmechelen (°Sint-Truiden, 1965) is een sterk opkomend Belgisch beeldend kunstenaar. Hij werkt sinds enkele jaren aan het gigantische project 'The Cosmopolitan Chicken'. 'The Cosmopolitan Chicken' is een wereldwijd kweekproject waarbij de kruising van verschillende (nationale) kippenrassen centraal staat.

Het verhaal begon officieel in het dorp Watou, op de grens tussen België en Frankrijk in 2000; in de tentoonstelling ‘Storm Centers’ (curator: Jan Hoet) liet Koen Vanmechelen de Belgische kip ‘Mechelse Koekoek’ kruisen met de Franse ‘poulet de Bresse’. Daarna werden de afstammelingen van de kruising als ‘Mechelse Bresse’s’ in een vermaarde galerie in London op hun beurt gekruist met de Engelse kip ‘Redcap’. Met de ‘Mechelse Redcap’ werd in 2001 in Deweer Art Gallery te Otegem (B) een tentoonstelling gebracht, onder de titel ‘Tussen natuurlijk broeden en genetisch manipuleren’. De ‘Mechelse Redcap’ werd vervolgens gekruist met de Amerikaanse kip ‘Jersey Giant’: in het echt in Limburg en ‘artificieel’ (d.w.z. middels een transparante glazen kip) op de kunstbeurs van Miami, USA. De ‘Mechelse Giant’ is op zijn beurt gekruist met de ‘Dresdner Huhn’, een bij uitstek Duitse kip. Tot zover de actuele genealogische stand van 'The Cosmopolitan Chicken'.

De tentoonstelling in de Brakke Grond* wordt opgevat als een oproep van de hennen die in het project een rol spelen of hebben gespeeld, aan een Nederlandse ‘Uilebaard’-haan, opdat ook hij zijn genetisch materiaal aan het project toevoegt. De kruising als essentie van het dynamische, vruchtbare leven.

'The Cosmopolitan Chicken' is een eigentijds project, dat raakt aan talrijke actuele maatschappelijke issues, als daar zijn: genetische manipulatie, klonen, globalisatie, multiracialiteit, multiculturaliteit etc.

In de witte zaal van de Brakke Grond* wordt een overzicht getoond van het werk van Koen Vanmechelen: glaswerk, foto’s, sculpturen, … Dit is eerder een documentair gedeelte aansluitend bij de catalogus ‘The Cosmopolitan Chicken’ die in coproductie wordt uitgebracht door Uitgeverij Ludion en de Brakke Grond*.