Planetary Community Chicken

Planetary Community Chicken
(2016-…)

Als deel van zijn installatie 'Arena de Evolución' organiseerde Koen Vanmechelen tijdens de Biënnale van Havana in 2015 gesprekken met een internationale groep wetenschappers. Dat leidde tot het inzicht dat de diversiteit van de Cosmopolitan Chicken terug in de schoot moet gelegd worden van de lokale, vaak kwetsbare gemeenschappen die de vele kippensoorten hebben geschapen. Het bijeenbrengen van het globale en het lokale, de kruising van diversiteit met productiviteit brengt de mogelijkheid tot een nieuwe, duurzame evolutie. Dat is de Planetary Community Chicken of PCC. Elke PCC-generatie is een kruising tussen de laatste generatie kosmopolitische hanen en de lokale commerciële leghen. Zo worden de lokale genen verrijkt met de genetische diversiteit van de CCP. 

 

L.O.C.K. PCC

Het globale bestaat enkel door de generositeit van het lokale

Koen Vanmechelen

Het eerste Planetary Community Chicken kuiken (CC2016) zag het levenslicht in Sint-Truiden.  Ondertussen ook in de Future of Hope, in het Zimbabwaanse Harare, in Oakland Community Farm Detroit, en in het International Livestock Research Institute in Ethiopie. Elke nieuwe kruising breekt uit het ei in galerieën en musea, ruimtes die uitnodigen tot publiek debat.

Dit gaat niet over één boerderij. Het gaat over twee boerderijen: die van het het globale en die van het lokale, diversiteit en productiviteit.

Koen Vanmechelen