Ontdek de diversiteit van je eigen achtertuin

LABIOMISTA en nachtvlinderambassadeur Bart Van Camp zetten een lichtkrans op van wildernis tot stad

 

In LABIOMISTA, het evoluerende kunstwerk van Koen Vanmechelen, in samenwerking met Stad Genk, komen kunst, natuur en wetenschap samen. Begin augustus schijnt een licht vanuit LABIOMISTA tot in het centrum van Genk. Meer bepaald een hogedruk ontladingslamp van 125 watt. Het schijnt in een duister hoekje van onze onwetendheid. Een select gezelschap, allen mottenvangers van Vlaanderen en Nederland, zet een serie nachtvlindervallen uit met als vertrekpunt LABIOMISTA (Zwartberg), en eindpunt Genk Centrum. Bedoeling: prachtige dingen tonen die we niet zien, hoewel ze onder onze eigen neus bestaan. Alle vlinders worden na inventarisatie terug vrijgelaten.

DIVERSITEIT

Kunstenaar Koen Vanmechelen, nachtvlinderambassadeur Bart Van Camp, stad Genk en Natuurpunt gaan op zoek naar mottenvangers. Véél mottenvangers, want hoe meer installaties in en rond Genk staan, hoe verrassender de resultaten. “Dat gaat nu eenmaal zo met nachtvlinders: er bestaan zó vele soorten dat er in een beetje tuin soms wel honderd verschillende soorten rondvliegen. Op één enkele nacht”, opent Van Camp. Ook in de stad voelen motten zich thuis, maar daar liggen de aantallen meestal wel wat lager. Sommige soorten zijn tolerant in hun voorkeur voor leefomgeving, andere vragen heel specifieke condities.

LABIOMISTA

Eén nacht onderzoek op veel verschillende plekken, zowel in de stad als buiten de stad, geeft een inzicht in de diversiteit die we zelden te zien krijgen. "Of misschien niet willen zien", aldus Bart Van Camp. "Het is echt wel vreemd. Iedereen vindt vlinders geweldig. Maar nachtvlinders -die er even mooi uitzien en even nuttig zijn- vinden we meestal maar niks. Maar wat bepaalt eigenlijk onze appreciatie of afkeur?" Van Camp voert al vele jaren campagne tegen deze selectieve blindheid. Hij plaats nachtvlinderlampen aan de keukendeur van ministers, schrijvers en wetenschappers. Of op het dak van het WWF-gebouw in hartje Brussel, of aan het Europees parlement. Zo kwam hij ook terecht bij Koen Vanmechelen, een kunstenaar die al jaren werkt op de grens van kunst, natuur en wetenschap.

 “LABIOMISTA, op de grens van bewoonde wereld en wildernis, op de grens van zichtbaar en onzichtbaar, is de ideale plek om een project rond domesticatie en natuur op te zetten met deze nachtdieren. Ook kunst vertrekt vanuit de fascinatie van dat wat we niet kunnen zien en toch waarnemen, en maakt het onzichtbare zichtbaar. Iets wat broodnodig is, want pas als zichtbaar wordt wat niet gezien of geweten is, gebeuren de dingen”, vertelt Vanmechelen.

KANDIDATEN

Mensen in en rond Genk die graag deel uitmaken van het project en hun tuin willen openstellen voor het plaatsen van een lichtval kunnen zich kandidaat stellen. De vallen worden opgesteld op de geselecteerde plekken -natuurgebieden, bedrijventerreinen, tuinen, balkons, pleintjes- op zaterdagavond 8 augustus. De determinatie van de motten gebeurt in alle vroegte de volgende ochtend door de nachtvlinderspecialisten. Dat wil zeggen dat de deelnemende tuinen toegankelijk moeten zijn om 6 uur, net voor zonsopgang. Van de resultaten wordt een grote affiche gemaakt met alle soorten nachtvlinders die aangetroffen werden. Elke deelnemer krijgt ook een mooie poster met de soorten uit hun tuin.

HOE DOE JE DIT CONCREET?

Stel je kandidaat door volgende gegevens te mailen naar info@labiomista.be:

  • Naam
  • Gsm/telefoon
  • Adres
  • Vermelding tuin of balkon