Dag van de Cosmogolem viert de kracht van kinderen en jongeren

Cosmogolem verbindt jongeren van Genk tot Brussel en Peru

LABIOMISTA, Genk - Op 13 mei viert LABIOMISTA de kracht van de jeugd met de ‘Dag van de Cosmogolem’ naar het beeld van Koen Vanmechelen dat symbool staat voor kinderrechten. Hoofdthema van deze derde editie is een open vraag: ‘Hoe leven transporteren?’. Vanuit de verschillende Genkse wijken, voeren kinderen hun dromen en wensen in vijf mini-Cosmogolems naar LABIOMISTA. Daar lanceren ze een Cosmogolem-vierdaagse met jongeren van over heel Vlaanderen en Brussel.

De Cosmogolem, het bekende houten sculptuur van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen, is een wereldwijd symbool voor kinderrechten. Sinds 2015 vindt er jaarlijks een Dag van de Cosmogolem plaats om de kracht van kinderen en jongeren te vieren. De dag is tegelijk een benefiet voor kinderrechtenprojecten globaal en lokaal. Dit jaar wordt het Cosmogolem-project in Peru en het Speel’Bus-project van de Genkse Campus O³ ondersteund. Wegens COVID-19 ligt de focus van deze editie niet op het evenement, maar wordt er volop ingezet op de inhoudelijke boodschap en verbinding met de lokale gemeenschap, in Genk maar ook in andere steden. Koen Vanmechelen: “Het campagnebeeld toont hoe we leven kunnen doorgeven; vertrekkende vanuit je roots, in de ontdekking van de diversteit, en het spreiden van je vleugels in de wereld.”

MINI-COSMOGOLEMS

Ook bij deze Dag van de Cosmogolem staan jongeren in de spotlights. Genkse kinderen brengen de vijf mini-Cosmogolems naar LABIOMISTA die sinds eind maart verblijven in een aantal Genkse verenigingen en scholen. Bij Gigos Zwartberg, Kolderbos, Waterschei, en de Sint Albertusschool werden ze gevuld met kinderdromen. De kinderen werden o.a. via creatieve workshops van Villa Basta uitgedaagd om hun eigen stem te ontwikkelen en te reflecteren over de toekomst; voor zichzelf, voor elkaar en voor de natuur. De kostbare ideeën van de jongeren worden op LABIOMISTA voorgesteld en in ontvangst genomen door Koen Vanmechelen, algemeen directeur Campus O³ Hilde Haerden, kinderrechtenspecialiste Naima Charakoui en Genks burgemeester Wim Dries. Wim Dries: “De kinderen van nu zijn de beleidsmakers van morgen. Als lokaal bestuur vinden we het belangrijk om de jonge generatie te horen, te begrijpen en hun talenten volop te laten ontwikkelen. De Cosmogolem geeft hun kracht om hun dromen te uiten en om mee te bouwen aan de toekomst.”

COSMOGOLEM CONNEKT

Ook present zijn de Fanfakids uit Brussel en jongeren van het Urban Center Brussel die de symbolische fakkel overnemen en meedragen naar Diest, Leuven en Brussel. De Dag van de Cosmogolem is namelijk ook de start van de feestelijke afsluiting van het interstedelijke artistieke project ‘Cosmogolem Connekt’. De afgelopen weken bracht dit project honderden kinderen en tieners coronaproof samen om hun stem te laten horen. Via workshops i.s.m. begeesterde artiesten enerzijds en digitale challenges anderzijds, gingen jongeren uit de vier steden creatief aan de slag met hun diepste wensen, boodschappen en dromen. Op 13 mei vertrekt de Cosmogolem vanuit Genk om al hun wensen op te halen; op 14 mei staat hij in Diest, op 15 mei arriveert de reus in Leuven om uiteindelijk op 16 mei in Anderlecht toe te komen. Hier brengen de Brusselse jongeren een nieuwe permanente Cosmogolem tot leven. Koen Vanmechelen: “In al deze steden verbindt de Cosmogolem de jongeren met elkaar in hun dromen voor de toekomst.”

LABIOMISTA

Op 13 mei is iedereen welkom op LABIOMISTA om de Cosmogolem feestelijk uit te wuiven. De houten reus staat er op Nomadland, de ontmoetingsplek in en voor de buurt, waar hij de dromen en wensen van kinderen in ontvangst zal nemen. De Speel’Bus van Campus O³ zorgt er voor speel- en leesplezier. Spijs en drank worden door de buurt aangeboden in de kleurrijke pipowagens. Ook Vanmechelens pas gelanceerde kennisexperiment LaMouseion staat heel de dag in het teken van kinderrechten. In de houten boxen op Protected Paradise denken Silvie Van Gugt (vzw Ons Kinderhuis) en Ellen Renson (vzw Junitas) na over de rechten van het kind en de toekomst van de jeugdzorg.

Cosmogolem © Koen Vanmechelen