LUCY

Lucy © Koen Vanmechelen

LUCY, een varken genoemd naar onze meest iconische voorouder in Ethiopië, is een uniek dier, een mythisch beest dat haar wilde genen vermengt met die van andere varkensrassen. Het project LUCY heeft biodiversiteit en transparantie in de voedselketen als centrale focus. De volledige naam LUCY - Peel Petuum Mobile, verwijst naar het oneindige proces van kruisen als een eeuwige beweging in tijd en plaats.

Met een Amerikaans varken als vader en een Hongaars wild zwijn als moeder, staat LUCY op de snijlijn tussen biologie, antropologie, economie, kunst, filosofie en sociologie. LUCY vertelt een belangrijk verhaal over democratisch en duurzaam voedsel, over economie en respect voor het leven.

Koen Vanmechelen
Lucy_Maurice

De filosofie van  LUCY wordt verspreid via een rondreizende foodtruck, de LUCY BOAR, die zo voedsel voor lichaam en geest vervoert. LUCY kwam tot stand in samenwerking met Nederlandse varkenshouders van Heyde Hoeve als deel van het project FoodLabPeel, waarin gezocht wordt naar nieuwe perspectieven voor landbouw en veeteelt. Vandaag wroeten LUCY en haar nakomelingen in de akkers, bossen en weilanden van België en Nederland. Ook op internationale tentoonstellingen vertellen ze hun verhaal.

Meer op www.lucyboar.be

LUCY, it's about time, Mantta, Finland, photo by Kris Vervaeke