De CosmoGolem landt in Peru

Human rights are the DNA of life. The CosmoGolem is for me the externalization through art and deeply embedded in my soul

Prof. Mr. Bruno Rouffaer

Koen Vanmechelens CosmoGolem reist verder de wereld rond! Op zaterdag 10 april, vierden we de inhuldiging van een nieuwe houten reus in San Juan de Miraflores, Lima (Peru).

Bouw van de Peruviaanse CosmoGolem

De Peruviaanse CosmoGolem landt in San Juan de Miraflores, een van de armste wijken van Lima. Hij werd geïnstalleerd op een symbolische plaats, dicht bij de "de muur van schaamte", een betonnen muur die de rijkste districten van Lima scheidt van de armste. De CosmoGolem is gebouwd door de lokale gemeenschap van een Shanti-dorp, naast een klein schooltje; La Escuelita. Het standbeeld staat er symbool voor  mensenrechten en creëert hoop voor de toekomstige generaties.

“Deze CosmoGolem staat op de top van een berg, omringd door mensen die de hoop hebben te groeien in deze complexe maatschappij. Ik denk dat ze, door de bouw van deze CosmoGolem, een stap zetten om de wereld te laten zien hoe we samen kunnen komen, hoe we kunnen samenwerken, en hoe we vanaf deze berg kunnen spreken tot andere delen van de stad en tot de rest van de wereld. Ik ben trots en hoopvol. Laat dit een sterke filosofie zijn en laat ons beginnen met te praten met elkaar en naar elkaar te luisteren. En vooral; laten we van elkaar leren.”

- Koen Vanmechelen, speech inhuldiging, 10 april, 2021

Partners

In augustus 2019  bezocht Koen Bruno Rouffaer in Lima, een oude vriend en vrijwilliger bij Children Of Lima. Tijdens hun bezoek aan de verschillende gemeenschappen, begonnen beiden te dromen en te praten over de bouw van een Giant of Hope voor Peru.

In februari 2021 begon de bouw van de Peruviaanse CosmoGolem. Het project werd mede mogelijk gemaakt met de hulp van Children of Lima, de CosmoGolem Foundation en vele andere lokale en internationale partners. Ook gaan verschillende scholen (NGO LaEscualita, Colegio Trener) aan de slag met het beeld, waarbij creativiteit, mensenrechten en onderwijs hand in hand gaan.

Andere projecten

Verbondenheid is de sleutel. Niet alleen bouwen we een CosmoGolem, maar met de hulp van Bruno Rouffaer en Children of Lima worden er ook zonnepanelen geplaatst op het dak van La Escualita. Hierdoor krijgen de kinderen toegang tot de scholen onderaan de berg. Daarnaast hebben Koen Vanmechelen en de MOUTH Foundation MOUTH Masks opgestuurd, zodat de plaatselijke gemeenschap zichzelf kan beschermen tegen COVID-19. En tot slot werden er ook ‘Fog Catchers’ geplaatst, die de mist opvangen en omzetten tot water. Deze nieuwe watertoevoer is de toegang tot meer onafhankelijkheid – tuinieren, landbouw op kleine schaal, etc.