Black Stork Baby

Volle coronacrisis. Een quarantaine voor vrijheid beschermt een zeldzame verschijning, de zwarte ooievaar. Het zijn fiere, schuwe vogels. Hun elegantie en roep maken van deze soort een verleider van oude bossen, moerassen en wetlands.

Deze zwarte ooievaars zijn in gevangenschap geboren en na een begeleide reis door Europa neergestreken in LABIOMISTA. Ze zijn aangekomen in een site die zwanger is van ideeën en van leven. Eindelijk kan deze vitale site zich ontplooien en leven geven aan een vogel die landt op een voor hen voorbestemde plaats. In een ‘Protected Paradise’.

Een uitgestrekte vlakte van 12 hectare, grenzend aan water. Een plek waar de wildernis heerst. Omgeven door bossen, door rust. Een overgangszone ook naar onze trots, het Nationale Park Hoge Kempen (NPHK); een uniek en uitgestrekt natuurgebied van 12.000 ha.

Samen met het NPHK, UHasselt Field Research Centre en Stad Genk verwelkomen we deze schitterende vogels in LABIOMISTA, waar ze deel uitmaken van een rewilding project.

In LABIOMISTA is een ruime opvangplaats voor de vogels opgetrokken. LABIOMISTA wil zo de vertrekplaats worden vanwaar de jonge zwarte ooievaars terug de volle vrijheid krijgen, de jaarlijkse trek kunnen aanvatten en op zoek gaan naar nieuwe wetlands en weelderige bossen.

Het Field Research Centre UHasselt zal de vogels chippen zodat we steeds weten waar onze globetrotters zich bevinden. De toekomst zal uitwijzen of deze plek hun vaste broedplaats wordt en of hun nakomelingen onze nationale parken opnieuw zullen bevolken.

Hun toekomst hangt af van vergeten herinneringen.

You’re more than welcome Black Stork Baby!

 - Koen Vanmechelen

Het project wordt gedragen door
Meter Chido Govera
Peter Dirk Draulans
Curator Ignace Schops

The Battery Channel brengt BLACK STORK BABY in beeld; ontdek meer over het project in deze video;

Community Project
De buurtbewoners van Zwartberg werkten mee aan de constructie van de tijdelijke opvangplaats van de Zwarte Ooievaars. In 2023 werd deze houden constructie vervangen door een stevigere, ijzeren constructie.