Villa OpUnDi

Villa OpUnDi, LABIOMISTA, photo Kris Vervaeke

De voormalige directeurswoning van de mijn en de zoo van Zwartberg werd in het kader van LABIOMISTA gerestaureerd. De villa vertelt het verhaal van de geschiedenis van de site en geeft tegelijkertijd een caleidoscopisch beeld van de kunst en het universum van Koen Vanmechelen: als bezoeker voel je er de vele ingangen en invalshoeken die je kunt nemen om kennis te maken met de wereld waarin Koen Vanmechelen vertoeft en zich beweegt. Tegelijkertijd is ze de hoofdzetel van Koen Vanmechelens OpUnDi, de Open University of Diversity, in 2011 boven de doopvont gehouden tijdens de Biënnale van Venetië in het Palazzo Loredan.

In Villa OpUnDi ontdekken bezoekers diverse installaties die duiding geven bij de inhoud en de context van de dieren en het ecosysteem in het Cosmopolitan Culture Park. Er is duiding bij lopende wetenschappelijke onderzoeken en projecten die gelinkt zijn aan de activiteiten van LABIOMISTA. Bezoekers kunnen grasduinen in het internationale werk en de projecten van Koen Vanmechelen via de Library Of Collected Knowledge (L.O.C.K.). Op termijn kan de villa accommodaties aanbieden voor onderzoekers, studenten en curatoren die onderzoek doen in LABIOMISTA of de archieven willen raadplegen. In de villa is tevens de conciërgewoning gelegen.

Wunderkammer, Villa OpUnDI © Koen Vanmechelen, photo Kris Vervaeke

De directeursvilla is een toonbeeld van een villa uit 1925 in een eclectisch–historische stijl met Maaslandse kenmerken. Het gebouw huisvestte achtereenvolgens de mijndirecteur van de toenmalige mijnsite en de directeur van de Zoo van Zwartberg, tot 1997 de tweede bestemming van de site. Het zou dan nog 10 jaar duren eer het huis weer écht perspectief kreeg als onderdeel van LABIOMISTA. De villa werd hiervoor in zijn oude glorie hersteld. De buitenschil van het gebouw werd eerst gerenoveerd. Het interieur werd vervolgens ontworpen door Team van Meer architecten & co. De nieuwe ingrepen bleven bescheiden en in de geest van het gebouw. Bij het volledig vernieuwen van het interieur, zoals de zolderruimtes en de nieuwe traphal, werd gekozen voor de inbreng van hedendaagse elementen om een duidelijk onderscheid te maken tussen de gerestaureerde interieurafwerking en de nieuwe invullingen. De villa bevat veel originele houten en metalen interieurelementen in neo-eclectische stijl. Binnen vinden we marmeren vloeren in de inkomruimtes, parket in petit Versailles-patroon in de salons, een monumentale trappenpartij met smeedijzeren leuning en stucwerkplafonds in de representatieve ruimtes terug. Omwille van deze bijzondere historische elementen is de villa geklasseerd als historisch erfgoed en dit op initiatief van de buurt.

  • Functie toelichting historiek van de site, OpUnDi Genk, projecten en stichtingen Koen Vanmechelen, aangevuld met de Library of Collected Knowledge
  • Beschermd monument, gerestaureerd
  • Ontwerp Team van Meer architecten
  • Installaties en kunstwerken van Koen Vanmechelen Wunderkamer, Ecco l' Animale, Ubuntu, Frozen Culture, L.O.C.K.
  • Scenografie ontwerp Voet en De Brabandere, uitvoering door Casa Vero