Koen Vanmechelen verbindt kunst en stedelijke ontwikkeling met Cosmogolem in Rwanda

De Cosmogolem van kunstenaar Koen Vanmechelen reist naar Musanze, Rwanda. De inhuldiging van het houten sculptuur van hoop en evolutie vindt plaats in september 2023. Het community kunstwerk wordt een hoogtepunt bij het jeugdcentrum in Musanze en helpt jongeren hun eigen stem en identiteit te vinden en hun deelname aan het stadsleven te vergroten. De sculptuur wordt mogelijk gemaakt door verschillende partners die hun krachten bundelen, waaronder Enabel, Rwanda Arts Initiative, de Belgische ambassade, de lokale overheid en de Cosmogolem Foundation.

Cosmogolem in Musanze


Sinds zijn begin in 2006 reisde Cosmogolem, een sociaal artistiek project van Koen Vanmechelen, naar meer dan 40 landen over de hele wereld, van Nederland, India, Ecuador, Peru, Chili, Tanzania, Polen tot Zimbabwe. De reis is nog lang niet ten einde. Dit jaar leidt het pad van de houten reus naar Musanze, een bergstadje in het noorden van Rwanda, vlakbij de Congolese grens. Het is de toegangspoort tot het beroemde Virunga Park, waar de berggorilla's leven.

Hier werken lokale overheden en Enabel, het federale ontwikkelingsagentschap van België, samen aan inclusieve en duurzame stedelijke ontwikkelingsprojecten. Centraal in deze samenwerking staat de rol van de jeugd, kunst en co-creatie als vectoren van ontwikkeling. De opening van het nieuw gebouwde jeugdcentrum, gepland voor eind september 2023, samen met de inhuldiging van Vanmechelens Cosmogolem, gebouwd in samenwerking met lokale kunstenaars, getuigen van deze gedeelde visie.
 

Kunst voor een gezonde samenleving


Eerder dit jaar bezocht Vanmechelen Rwanda en vond samen met de Belgische ambassade, Enabel, Rwanda Arts Initiative (RAI) en de burgemeester van Musanze een gemeenschappelijke basis; het belang dat een Cosmogolem beeld kan hebben voor een stedelijk ontwikkelingsproject en voor de jeugd in Musanze. De betrokkenheid van de lokale bevolking is de sleutel tot het project. De houten Cosmogolem die een integraal onderdeel is van het nieuwe jeugdcentrum van Musanze is gemaakt door 14 lokale kunstenaars, gecoördineerd door RAI. De voeten van het beeld zijn gemaakt van vulkanisch gesteente, een lokale natuursteen die zich in Rwanda heeft bewezen als een middel tot verandering.
 

We bouwen de Cosmogolem van duurzame maar vergankelijke materialen. Als je niet goed voor de Cosmogolem zorgt, zal hij aftakelen. En ik denk dat dat goed is. Mensen moeten ervan houden, want als je ervan houdt, zorg je ervoor.

Koen Vanmechelen