The Battery

The Battery - Studio Koen Vanmechelen, LABIOMISTA, Genk (BE), 2019, photo Kris Vervaeke

The Battery huist de studio van Koen Vanmechelen, een indrukwekkende nieuwbouw van bijna 5.000 m². Het ontwerp is van de gerenommeerde Zwitsere architect Mario Botta (o.a. Museum of Modern Art, San Francisco, Fiore di pietra, Zwitserland). Botta liet zich inspireren door het werk van Vanmechelen en creërde een gebouw grotendeels bestaande uit beton, bekleed met een zwarte gevelsteen en 6 meter hoge raampartijen die licht tot diep in het gebouw binnenbrengen.

Het eerste deel van het gebouw werd op pijlers gebouwd zodat de bezoeker eronderdoor kan wandelen in een soort openluchtgalerie. De nissen geven plaats aan verschillende 2D en 3D werken van Vanmechelen waaronder een installatie met de Red Jungle Fowl – de “oerkip” en voorvader van de gedomesticeerde kip. De rest van de studio is niet publiek toegankelijk, deze herbergt de werkplek van de kunstenaar, met de daarbij horende logistieke ruimtes en burelen voor het hem omringende team. Kenmerkend aan The Battery zijn de twee grote kooien; The Looking Glass vooraan de studio en de arendskooi bovenop het gebouw. In The Looking Glass komt de wereld samen. Zaad- en vruchtenetende vogels uit de verschillende continenten van de wereld leven hier samen in een aangepaste habitat waaronder neushoornvogels, toekans, roul-roul, Victoria kroonduiven en diverse soorten toerako’s. In samenwerking met internationaal erkende organisaties worden aangepaste kweek- en plaatsingsprogramma’s uitgewerkt om de diversiteit te beschermen en te bewaren.

De roofvogelkooi herbergt een koppel roofvogels; hun antipode. Roofdier en prooi, kracht en macht, bevinden zich zo in een voortdurende zoektocht naar balans. Samen symboliseren ze de dualiteit van schoonheid en wreedheid in de natuur, van welwillendheid en verzet, van sereniteit en conflict. Ze onderlijnen een kernconcept dat het oeuvre van Koen Vanmechelen altijd in zich draagt: het conflict, en daarbij de vraag waar de mens in dit conflict staat.

  • Functie Atelier, labo, de werkplekken van Vanmechelen
  • Architect Mario Botta in samenwerking met BuroB
  • Installaties en kunstwerken van Koen Vanmechelen The Looking Glass, Myths and Medicine, Collective Memory

Een blok ruige energie, zwarte baksteen vergroeid met de natuur. The Battery vertelt een verhaal over dualiteit, over natuur en cultuur, over verbondenheid, over vruchtbaarheid en over overleven. 

Koen Vanmechelen