Ann Cassiman

Ann Cassiman 

Ann Cassiman is antropologe aan het Departement Sociale en Culturele Antropologie van de KULeuven en doet onderzoek naar het leven van jonge vrouwen in West-Afrikaanse steden.

Voortbouwend op eerder onderzoek over de materialiteit van wonen in ruraal Ghana verlegde zij haar onderzoeksfocus naar steden zoals Accra, waar nieuwkomers uit deze rurale gebieden vaak belanden in de zogenaamde zongos of ‘migrantenwijken’, waar ze geconfronteerd worden met economische onzekerheid en kwetsbaarheid, terwijl ze een nieuw leven proberen op te bouwen. Zij bestudeert de geografie van insluiting en uitsluiting in een vaak gewelddadige postkoloniale en neoliberale context. Centraal in het onderzoek staan de verschuivende modaliteiten van stedelijke verwantschap, vriendschap, loyauteit en lokale zorgnetwerken. In haar recent etnografisch onderzoek (o.a. in het onderzoeksproject CityLabs) kijkt zij naar vormen van informeel leren en maken van jonge vrouwen in de zongos van Accra en hoe alternatieve soorten van kennis ‘gemaakt’ worden.

Als onderdeel van haar academisch werk coördineert Ann Cassiman al twintig jaar de internationale Advanced Master of Cultural Anthropology and Development Studies (CADES) (www.cades.be) die jonge wetenschappers en professionals opleidt tot antropologen die ontwikkeling, ongelijkheid en sociale verandering kritisch en creatief kunnen analyseren en herdenken.

In haar onderzoek heeft Ann Cassiman steeds veel aandacht gehad voor visual storytelling, zowel in haar methoden van onderzoek als in de exploratie van nieuwe vormen van antropologische kennisproductie. Zo maakte zij twee tentoonstellingen rond haar onderzoek in Ghana, in het Afrikamuseum van Berg en Dal, Nederland (Songo: Ritmes van wonen) en in het MAS Antwerpen (Home Call). Momenteel werkt zij samen met de fotograaf Nii Obodai en Nuku Studio in Ghana (nukustudio.org) aan een documentair project over jonge vrouwen in migrantenwijken in Accra.