Watou 2022: Sense of Place

Watou (BE)
02 juli - 04 september 2022

Experiment en avant-Garde

Watou 2022 kiest voor avant-garde en trekt resoluut de kaart van het experiment. Onder de noemer Patchwork werd begin 2021 een open call gelanceerd. De voorzet kwam van Koen Vanmechelen: “Niet enkel de wereld heeft het dorp wat te leren, maar ook omgekeerd. Het globale bestaat enkel door de generositeit van het lokale. Het initiatief Patchwork nodigt jonge en oudere kunstenaars uit alle disciplines uit om samen na te denken hoe de volgende edities van Watou eruit kunnen zien. Met tentje en slaapzak. En om elkaar te inspireren.”

“Dit is een Watou die zich bevraagt. Het resultaat van de meerdaagse residentie leidde tot een nieuw concept voor het Kunstenfestival, vertaald in meerdere in situ kunstwerken, die deze zomer worden getoond aan het grote publiek. Aangevuld met een internationale selectie van bestaande kunstwerken. Een patchwork van impressies, een niet te voorspellen geheel van verschillende elementen.”, besluit Vanmechelen.

145 kunstenaars uit binnen- en buitenland stelden zich kandidaat voor Patchwork. Een internationale en multidisciplinaire jury selecteerde dertig kandidaten. In de zomer van 2021 kampeerden deze kunstenaars in het dorp. Ze gingen in dialoog met de inwoners. Ze voelden het landschap en dompelden zich onder in het festival dat die zomer plaatsvond.

De Patchworkers dienden voorstellen in. Opnieuw kwam de jury bijeen en uiteindelijk werd een twintigtal projectideeën gehonoreerd. Koen Vanmechelen is inspirator van het project. James Putnam, een van de juryleden, neemt het curatorschap op zich voor de beeldende kunst, Michaël Vandebril neemt het poëzieluik onder zijn hoede. Het Patchwork traject wordt dit jaar herhaald; tijdens het kunstenfestival zullen een 30tal nieuwe geselecteerde kunstenaars in Watou verblijven.

Sense of place

Kunstenfestival Watou 2022 kreeg als titel Sense of Place. Curator beeldende kunst James Putnam bouwde voort op de door de Patchwork kunstenaars gecreëerde 100% in situ, nieuwe werken, en nodigde enkele internationale kunstenaars uit. Te zien op verschillende plekken in Watou en Kasteel De Lovie.

“Sense of Place toont de werken in dialoog met hun omgeving; een dorpsomgeving, in een grensgebied, heel anders dan de stereotype witte kubus-achtige presentatie van hedendaagse kunst, en vormt dus zeker een uitdaging op curatorieel gebied. De gekozen kunstwerken zijn allen op zoek naar hun eigen plek, de juiste plek. Andersom geeft de kunst ook betekenis aan de plaats. De werken veranderen de omgeving en onze perceptie ervan. Neem Hartley’s ‘grow house’ dat een unieke inkijk geeft in wat er achter deze gevels kan afspelen, of Vizioli’s film in combinatie met Vanmechelens’ T-Rex in de brouwerij die tegelijkertijd een oerverleden oproepen als een nieuwe wereld," vertelt James Putnam.

Voor de invulling van het poëzieluik zocht en vond de organisatie een tweede curator. Michaël Vandebril heeft net als Koen Vanmechelen een hechte band met Watou, als medeoprichter van het Huis van de Dichter in Watou, het voormalige woonhuis van Gwij Mandelinck dat sinds 2018 een uitgelezen residentieplek is voor literaire makers. Ook Vandebril gaat voluit voor de kruisbestuiving, tussen plek en dichters, tussen beeldende kunst en poëzie.

Vandebril selecteert twintig dichters die zich laten inspireren door de kunstwerken van de Patchworkers. Het is een gevarieerde lijst dichters qua gender, stijl, leeftijd en roots. Michaël Vandebril: "De dichters krijgen als creatieopdracht een nieuw gedicht of tekst te schrijven die is geïnspireerd op het werk en het gesprek met de kunstenaar. De dichter behoudt zijn artistieke vrijheid en maakt een autonoom werk dat in dialoog gaat met het kunstwerk. Deze gedichten krijgen een plek naast de kunstwerken: typografisch, audio, met projectie of op een andere manier. Op deze manier zet ik de traditie verder om beeldende kunst en poëzie te verbinden die Gwij Mandelinck in Watou heeft geïntroduceerd."

Stad Poperinge engageert zich voor de tweede keer als organisator van het kunstenfestival. “Het ticket is meerdere dagen geldig om de bezoeker de kans te geven volop te genieten van het kunstenfestival, maar ook van de omgeving, van Poperinge en van de Westhoek. Watou 2022 biedt namelijk niet enkel kunst en poëzie, maar ook natuur, rust en ontspanning. Dankzij een samenwerking met verschillende partners in de buurt worden bezoekers aangemoedigd om hun bezoek te combineren met andere activiteiten in de omgeving,” zegt schepen van cultuur, Loes Vandromme.

Participerende kunstenaars & dichters

De jury van Patchwork selecteerde een mix van individuele kunstenaars en collectieven, uit binnen- en buitenland, uit verschillende disciplines:

Angelika Fuchs – Anne ten Ham – Atelier Haute Cuisine – Barbara Callewaert en Jo Verhenne – Bart Eysink Smeets – Danielle Van Vree – De Reuringdienst – Helena Cnockaert – Hendrik Vermeulen – Ilke Cop – Mikes Poppe – Rob Voerman –Schellekens – Selvatico – Tina Wilke en Matías Brunacci – Tom Bogaert – Tomas Bachot

Curator James Putnam besloot de nieuwe in situ kunstwerken van de Patchwork-kandidaten dan ook aan te vullen. Na een grondige verkenning van de streek en de locaties selecteerde hij een twintigtal bestaande kunstwerken op basis van hun link met de omgeving. Hiermee werden 13 nieuwe namen toegevoegd aan de lijst kunstenaars:

Alex Hartley – Nicol Vizioli – Gavin Turk – Kate MccGwire – Marcel Broodthaers – Alastair & Fleur Mackie – Silia Ka Tung – James P. Graham – Margarita Zafrilla Olayo – Henry Hudson – Michelangelo Pistoletto – Nam June Paik – Koen Vanmechelen

Op Watou 2022 zal er nieuw werk te zien zijn van meer dan 20 dichters, waaronder:

Maud Vanhauwaert – Anne Provoost – Peter Holvoet-Hanssen – Laurence Vielle – Amina Belôrf – Astrid Haerens – Marie Darah – Giovanni Baudonck – Mark van Tongele – Antoine Boute – Els Moors – Alex Deforce – Stijn Vranken

Staat verder nog op het programma: residentensessies van het Huis van de Dichter, de Poëzieradio (een podcast van Alex Deforce) en de Nationale Dag van de Traagheid (i.s.m. VONK & Zonen).

HOMMAGES

Watou ademt kunst en poëzie. Het is de verdienste van Gwy Mandelinck dat het dorp vandaag is uitgegroeid tot een zomerse trekpleister voor de kunst-en poëzieliefhebber. Het is zijn legacy. Met een nieuw gedichtenparcours breng Kunstenfestival Watou hulde aan zijn oprichter. Bovendien werd Mandelinck dit jaar 85, een extra reden om hem in de bloemetjes te zetten.

Deze zomer keert de poëzie van Gwy Mandelinck terug naar Watou, de plek waar ze is geboren. Poëziecurator Michaël Vandebril vroeg aan veertien literaire vrienden van Mandelinck om hun favoriete gedicht te kiezen en te voorzien van een korte toelichting: Anton Korteweg, Piet Piryns, Eva Gerlach, Luuk Gruwez, Miriam Van hee, Jozef Deleu, Hester Knibbe, Stefan Hertmans, Peter Verhelst, Koen Van Synghel, Koen Stassijns, Benno Barnard, Erik Spinoy en Paul Demets.

Elk gedicht is voorzien van een QR-code. Als je die scant, hoor je de woorden van Gwy, met veel liefde gebracht door Dirk Roofthooft. De acteur heeft een bijzondere band met Mandelinck en was meteen bereid om zijn stem te lenen aan dit bijzondere project.

Eind 2021 namen we afscheid van dichter, essayist, toneelauteur en columnist Bernard Dewulf (1960 – 2021). Charles Ducal selecteerde 10 gedichten van zijn boezemvriend en schreef een afscheidsgedicht.

Patchwork

Na een succesvolle eerste editie gaat Patchwork deze zomer opnieuw door in Watou. Koen Vanmechelen neemt ook dit jaar het inspiratorschap op zich:

“Watou, gelegen op een taal- en cultuurgrens, is een uitgelezen plaats om als inspirator te dienen voor kunstenaars uit vele disciplines. Het is er nodig om de lokale rijkdom en globale context op een bevruchtende manier met elkaar te verbinden. Het nest Watou, op de vertakking van poëzie, landschap en landbouw is ideaal om in te spelen op de lokale gemeenschap en die te betrekken. Zoekend naar een nieuwe manier van landbouw, van bouwen en verbinden met de voeten stevig in de aarde en de blik voorbij de horizon.“

 

 

EXHIBITION FACTS

Zaterdag 2 juli tot en met zondag 4 september 2022

Open van woensdag tot en met maandag
Elke dag van 10 tot 18u.

Dinsdag: sluitingsdag 
Open op feestdagen

www.kunstenfestivalwatou.be