Ovidius in Metamorfose

Universiteitsbibliotheek, KULeuven, Leuven (BE)
21 november 2019 - 16 februari 2020

Sprankelend, altijd licht ironisch en relativerend, een meesterverteller: Publius Ovidius Naso (43 v. Chr. - 17 na Chr.) is en blijft  één van de belangrijkste Latijnse schrijvers. Zijn meesterwerk, de Metamorphoses, een omvangrijk dichtwerk bestaande uit vijftien boeken met verhalen uit de Griekse mythologie, is ongetwijfeld één van de invloedrijkste literaire monumenten die de klassieke oudheid ons heeft nagelaten. Zijn oeuvre is het meest uitgebreid van alle klassieke Latijnse dichters. Ovidius vernieuwde ook steeds, hij varieerde op het model van de eligie dat zijn voorgangers hadden uitgewerkt. Hij vormt daardoor ook de afsluiting van de grote bloeiperiode van de Latijnse dichtkunst onder keizer Augustus. Zijn poëzie beweegt zich in een droomwereld, waar Amor nooit ver weg is en waar mythen over elkaar heen duikelen.

In de tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek, die het resultaat is van een samenwerking tussen KU Leuven Bibliotheken en de KBR, toont curator Michiel Verweij (KBR) het leven en werk van Ovidius.

Zijn tijd in Rome wordt geëvoceerd aan de hand van een indrukwekkende maquette van het Forum Romanum omringd door enkele handschriften van tijdgenoten, zoals Horatius en Vergilius.

Zijn eigen werk, Amores, Heroides, Ars amatoria, de Fasti en de werken die hij schreef tijdens zijn ballingschap in het afgelegen oord Tomis, worden gepresenteerd in verschillende vormen: Latijnse handschriften, vertalingen, gedrukte edities en geïllustreerde versies. De meeste stukken zijn afkomstig uit de KBR. Ze worden aangevuld met werken uit KU Leuven Bibliotheken (zoals de gravure hierboven) en andere instellingen.

De meeste aandacht gaat naar Ovidius' beroemde Metamorphoses: de tragische liefde tussen Pyramus en Thisbe, de foute keuze van Midas, de desastreuze wens van Phaeton, de onfortuinlijke Narcissus, de brandende passie van Apollo voor Daphne, de rampzalige vlucht van Daedalus en Icarus en de dramatische lotgevallen van Actaeon en Niobe.

Middeleeuwse handschriften, incunabelen en oude drukken verbeelden de verhalen, maar ook schilderijen, beelden en curiosa tonen aan hoe de Metamorphoses doorheen de eeuwen een inspiratiebron van vele kunstenaars waren. De reeks van 50 prenten van Hendrick Goltzius (1558-1617) spant hierbij de kroon. 

Hedendaags kunstenaar Koen Vanmechelen werd ook uitgenodigd om zijn versie van het Medusa beeld te presenteren.

EXHIBITION FACTS

21 november 2019 - 16 februari 2020, elke dag van 10u tot 17u
Gesloten op 25 december en 1 januari; op 24 en 31 december gesloten vanaf 14u.

Universiteitsbibliotheek
Ladeuzeplein 21
3000 Leuven
België

Bezoek de KULeuven website voor meer informatie