Golden Cord

Guy Pieters Gallery, Knokke (BE)
04 april - 16 mei 2021

Golden Cord ©Koen Vanmechelen, Photo Gaétan Francken

Golden Cord

Golden Cord is een multimediale tentoonstelling die bestaat uit een reeks bronzen sculpturen en intrigerende tekeningen. 

De Golden Cord sculpturen zijn hybride werken van fantasmagorische, samengestelde dieren. Ze dragen de navelstreng van de verbinding, een connectie met de rest van de wereld. Het gouden membraan dat zich uitwaarts strekt - de Golden Cord - onthult dat ze geboren zijn uit een verandering van hun omgeving. Altijd dragen ze die verbinding, dat andere element dat hen op pad zet. Er is altijd serendipiteit. Het gouden element toont dat de navelstreng onontbeerlijk is.  Dit is wat er gebeurt als het leven naar binnen sijpelt. De koord is een antenne, een hoorn, een connectie. De eenhoorn is altijd aanwezig. 

De fascinerende tekeningen werden gemaakt tijdens de lockdown ten gevolge van COVID-19. Koen maakte voor de tekeningen enkel gebruik van een potlood, koffie en pen. De golden cord hier is de eenhoorn, een symbool voor het uitbreken uit een staat van quarantaine. Een eitand die breekt van binnenuit en de vrijheid inluidt. Een radicale actie die toelaat dat een verrassende en onbekende hybriditeit ontstaat. Verschillende revolutionaire tonen hoe een pril leven openbreekt. Het omega van dit proces is de basis van een nieuwe wereld, het onderwerp van deze tentoonstelling - het potentieel van een nieuw wezen. Dasein. 

COSMOPOLITAN RENAISSANCE

In de kelder stelt de kunstenaar aan de hand van plannen en maquettes van projecten wereldwijd voor wat hij noemt de 'Cosmopolitan Renaissance'. 

De wereld, onze wereld, is spectaculair veranderd in de afgelopen decennia. De bron van kennis is toegankelijk geworden voor iedereen. Het gevolg daarvan is het ontstaan van een uitgestrekte macrocosmos aan ideeën. Vandaar het DNA op de muur. Het vertelt ons dat nieuwe samenstellingen gevormd worden en hun weg vinden naar het bestaan. De hemel in limbo, de gloednieuwe werelden groeien onzichtbaar en geruisloos als mycelium. Zij wachten hun tijd af om aan de oppervlakte te komen als een geheel nieuwe wereld, die de kijker moet verleiden tot nadenken en het scheppen van zijn eigen werelden.

Vanuit dit geloof, het geloof dat kunst de samenleving toebehoort en in interactie gaat met de mensen, ontstonden de projecten die de basis zijn voor de tentoongestelde plannen en maquettes. Alle, één voor één projecten met een focus op de samenleving, waaronder: CosmoGolem, een wereldwijd, op kunst gebaseerd programma voor kinderrechten; the Walking Egg, dat fertileitszorg in ontwikkelingslanden wil promoten; en Combat, een project ter herinnering van Wereld Oorlog I.

Exhibition Facts

Golden Cord
Guy Pieters Gallery
4 april – 16 mei 2021

Open iedere dag van 11u tot 18u
Gesloten op dinsdag en woensdag


Guy Pieters Gallery
Albertplein 15 – 8300 Knokke-Heist
T. +32 (0)50 612 800 - www.guypietersgallery.com