Cosmopolitan Chicken Project, Terra Libera: van wie is het (platte)land?

Rijksmuseum Twenthe (NL)
08 september 2023 - 24 januari 2024

Rijksmuseum Twenthe organiseert van 8 september t/m 28 januari een grote manifestatie rond de vraag 'van wie is het (platte) land?'. Met dit thema sluit het museum aan bij een van de meest prangende maatschappelijke vraagstukken van dit moment: de omgang met en de toekomst van het landelijk gebied. Naast een uitgebreid publieksprogramma bestaat de manifestatie uit drie verschillende tentoonstellingen waarin oude en hedendaagse kunstwerken samenkomen om te laten zien hoe de (westerse) mens zich het land de afgelopen eeuwen heeft toegeëigend en gecultiveerd. Vanmechelen is uitgenodigd met zijn Cosmopolitan Chicken Project, als een krachtige boodschap tegen onze focus op monocultuur.

De toekomst van het platteland

De manier waarop we gebruik maken van schaarse grond zorgt voor spanningen. Veel van de grootste problemen van onze tijd raken de gebieden buiten de grote steden: de klimaatcrisis, de uitstoot van stikstof, droogte, verlies van biodiversiteit, duurzame voedselproductie, de overgang naar groene energie en de winning van grondstoffen. Dit alles heeft gevolgen en stelt ons voor dilemma's, vooral op het platteland.

Met de manifestatie Terra Libera ('vrij land') wil Rijksmuseum Twente vragen onderzoeken als; Hoe ziet de toekomst van het platteland eruit en wat moeten onze prioriteiten zijn? Moeten we bouwen, boeren of land teruggeven aan de natuur? Of zijn deze doelen makkelijker te verenigen dan we denken en kunnen we ze op een creatieve, integrale manier benaderen?

In de hoofdtentoonstelling betekent dit uitzoomen. Het eerste deel Terra Libera laat kunstwerken zien van de late middeleeuwen tot nu, die laten zien hoe we door de eeuwen heen naar het land hebben gekeken, hoe we ons dit land eigen hebben gemaakt en hoe we het hebben gecultiveerd. In het tweede deel van de tentoonstelling laten hedendaagse kunstenaars zien hoe we een andere, duurzamere relatie met het land kunnen ontwikkelen. Een van deze kunstenaars is Koen Vanmechelen.

 

The Cosmopolitan Chicken Project - Kruisbestuiving en diversiteit 

Biologische en culturele diversiteit is een van de pijlers van het Cosmopolitan Chicken Project van Koen Vanmechelen. Met een installatie van taxidermische kippen brengt de kunstenaar zijn wereldberoemde kruisingsproject naar Enschede; een metaforisch, globaal verhaal over het belang van diversiteit, met uitlopers in de filosofie, wetenschap, geneeskunde en sociologie.

In de kern gaat het project niet over kippen of eieren, maar over kruisingen en de diversiteit die daaruit voortvloeit. De kosmopolitische kip houdt ons een spiegel voor. Kruisen is niet alleen een praktische noodzaak, maar ook een filosofische - en misschien zelfs een morele plicht. De kippenrassen van vandaag falen. Er is nieuw bloed nodig om inteelt en degeneratie te voorkomen. "Elk organisme heeft een ander organisme nodig om te overleven," stelt de kunstenaar.

Every organism needs another organism to survive

Koen Vanmechelen

De tentoonstelling toont ook werk van: Art Orienté Objet, Daniel van Breen, Budhaditya Chattopadhyay, Hendrik Coetzee, Albert Cuyp, Ger Dekkers, Anastasia Eggers and Ottonie von Roeder, Andreas Gursky, Wapke Feenstra, Hanneke Francken, Carlijn Kingma, Anton Koster, Alexander de Lavaux, Adriaan de Lelie, Willem Maris, Charles Lim Yi Yong, Sandipan Nath, Gerard Ortín Castellví, Abel Rodríguez Gerco de Ruijter, Rebecca Schedler, Jonas Staal, Jacob van Strij, Basse Stittgen, Jan Hendrik Weissenbruch, Liam Young, and Christiaan Zwanikken.

 

Exhibition info

 

Rijksmuseum Twenthe Terra Libera
Lasondersingel 129 - 131, 7514 BP Enschede, Nederland 8.09.2023  28.01.2028 Di-Zon, 10-17u

Opening op 8.09 16u00
Gratis opening festival op 8/9.09
Gratis festival met workshops, korte lezingen, rondleidingen, proeverijen en meer!

Meer info