SOTWA, Arusha

In 2014 bezocht Koen Vanmechelen een Masai community dicht bij Arusha in Tanzania, als onderdeel van zijn Arena de Evolucion project voor de Biënnale van Cuba. Voor dat project, trok hij de hele wereld rond om mensen uit verschillende disciplines samen te brengen om gesprekken te voeren; filosofen, psychologen en wetenschappers. Hij ontdekte hoe de Masai kampte met het probleem van klimaatopwarming en inteelt bij hun vee.

Terwijl Vanmechelen door het landschap van de Serengeti reed, kwam hij op het idee om hen een stier te schenken. Een stier uit Kenia, van een ander ras, uit een ander land. Bij de schenking hoort wel een contract; het Mkataba d'Arusha. De bevolking mag de stier gebruiken om hun vee te versterken - de gekruiste koeien zijn veel weerbaarder - en ze mogen ook het vlees gebruiken als het dier sterft. De huid en horens komen terug naar Vanmechelen, die er kunstwerken mee maakt.

Koeien betekenen alles voor de Masai. Als je hen vraagt hoeveel koeien ze hebben, is dat als iemand vragen hoeveel geld er op zijn rekening staat.

Koen Vanmechelen