Mechelse Sulmtaler (CCP18)

CCP Mechelse Styrian female © Koen Vanmechelen

Mechelse Styrian

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de zeventien verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico, Thailand, Brazilië, China, Turkije, Cuba, Italië, Rusland, Egypte, Senegal en Slovenië.

Sulmtaler man

Sulmtaler

Austria

Stamt af van de Styrian / afkomstig uit het Sulmtal, de vallei van de rivier de Sulm in Zuid-Stiermarken (Oostenrijk), waaraan het zijn naam ontleent / ooit met uitsterven bedreigd / gekweekt voor vlees en eieren – een hen legt 130-180 stuks per jaar / goud-tarwekleurig was oorspronkelijk de enige standaardkleur / na WO II werden in de DDR ook witte varianten gekweekt / in 2013 accepteerde Oostenrijk zilver-tarwekleurige en blauw-tarwekleurige varianten.

Expeditie

De eerste Sulmtalers die Koen Vanmechelen zag, zaten in de Zoo van Wenen. Na wat zoekwerk slaagde hij erin eieren te bestellen in Oostenrijk. Ze werden bij hem op de boerderij uitgebroed.

Geboorteplaats eerste kuikens

La Maison des Artistes op het domein van het eeuwenoude Kasteel van Chimay, in de buurt van Dinant, in de Belgische provincie Henegouwen – de prinses van Chimay was afkomstig van Oostenrijk…

Eerste toonmoment

La Génération Noble – CCP
Château de Chimay, Chimay (BE), 2014

CCP GenerationNoble Chimay 2014

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…


Deze achttiende generatie vormt de nakomelingen van een hen van de Mechelse Styrian en een Oostenrijkse Sulmtaler-haan. Samen personifiëren de Styrian- en de Sulmtaler-kip de geopolitieke scheiding van een streek die lange tijd een ongedeelde eenheid vormde. Beide kippenrassen vinden hun oorsprong in Stiermarken. Door de uiteindelijk als Sloveense en Oostenrijkse betitelde kippenrassen met elkaar te kruisen, hoopt de kunstenaar een nieuwe verbinding tot stand te brengen tussen enclaves die van elkaar vervreemd zijn geraakt en aldus de geschiedenis te corrigeren.
Oostenrijk kreeg een bijzondere status in het CCP na de toekenning aan Koen Vanmechelen van de Prix Ars Electronica for Hybrid Art (uitgereikt in Graz in 2013) en wegens de memorabele ontmoetingen die hij had met quantumfysicus Anton Zeiliger.
De link tussen Chimay en Oostenrijk is van bijzondere aard: in de 15de eeuw transformeerde Maximiliaan van Oostenrijk het Graafschap van Chimay tot vorstendom, geleid door een prins. Het gebied kreeg daardoor een prominente plaats in de geschiedenis en werd zo een uitstekende broedplaats voor de Mechelse Sulmtaler. Niet voor niets wordt de Mechelse Sulmtaler ‘La génération noble’ genoemd.