COSMOGOLEM

De CosmoGolem is een houten reus, vier meter hoog, en wereldwijd symbool voor mensenrechten. Het project wil kinderen helpen om hun eigen stem en identiteit te vinden. Het weerspiegelt hoop en geloof in de toekomst. Via een luikje ter hoogte van zijn hart kunnen kinderen in de reus hun wensen en hun dromen kwijt. Elke CosmoGolem wordt gemaakt samen met lokale organisaties. Door de wereld rond te reizen vormt het beeld een link tussen culturen.

L.O.C.K. Cosmogolem

Op mijn 17de maakte ik een grote houten geometrische sculptuur. Daarna bedacht ik dat de sculptuur op een golem – een reus – leek. Later ontdekte ik dat ‘Golem’ ook symbool staat voor grote evoluties.

Koen Vanmechelen

Wereldwijd werden inmiddels meer dan veertig CosmoGolems gebouwd. Van Zimbabwe tot België, van India tot Ecuador geeft de houten reus een gezicht en stem aan kinderrechten. De coördinerende vzw CosmoGolem heeft twee ereleden: mensenrechtenactiviste Jeanne Devos en kinderpsychiater Peter Adriaenssens.


Sinds 2018 heeft ook LABIOMISTA zijn CosmoGolem: in het Cosmopolitan Culture Park staat het eerste stenen exemplaar. Dit tien meter hoge sculptuur werd opgebouwd uit vijfentwintig marmeren blokken die samen meer dan 400 ton wegen.

Bezoek de Cosmogolem website voor meer informatie.