PODCAST - EPISODE II - THE FUTURE OF NOW

Kunstenaar Koen Vanmechelen in gesprek met het ecosysteem.

Geïnitieerd tijdens de COVID-19 pandemie, nodigt kunstenaar Koen Vanmechelen je met The Battery Channel uit in zijn overactieve en in quarantaine geplaatste brein en neemt je mee op zijn ontdekkingsreis. Hij neemt contact op met verschillende experts, over de hele wereld. Samen reflecteren ze over de evoluerende erfenis van het menselijke dier en verkennen ze de verschillende manieren waarop we ervoor kiezen om samen te leven.

The Future of Now

In augustus 2016 bouwde kunstenaar Koen Vanmechelen een levend totaalkunstwerk met kippen, eieren en champignonenbalen in de National Gallery van Zimbabwe. Een verrassende samenwerking met de bevolking van Harare die het belang aangaf van lokale communities in de opbouw van een duurzame globale samenleving. De Expo is een van de vele aspecten van Vanmechelens samenwerking met de Zimbabwaanse sociaal ondernemer, paddenstoelenexpert en Young Global Leader (UN) Chido Govera.

Het plaatsen van een boerderij in de National Gallery is op zijn zachtst uitgedrukt een opmerkelijke gebeurtenis. De tentoonstelling stelde vragen over de relatie tussen stad en platteland, cultuur en natuur, de voedselproducenten en haar consumenten. Het daagde de monocultuur van industriële landbouw uit en reflecteerde over het belang van lokale, kleinschalige gemeenschapslandbouw in duurzame voedselvoorziening.

The lockdown really exposes the impact of this poverty that we are living. It is making it much larger, much more raw.

Chido Govera

Vandaag, midden in de pandemie, nu Afrika lijkt te vervallen in een van de ergste voedselcrises in jaren, lijken deze thema's urgenter dan ooit.

In deze tweede aflevering van The Battery Channel maakt Koen contact met Chido in Zimbabwe om de huidige lokale situatie te begrijpen en te luisteren naar hoe zij de weg vooruit ziet.

In quarantaine in verschillende delen van de wereld bespreken ze The Future of Now.

Verder levert professor Behavioral Ecology Hans Van Dyck (UCL) een boeiend inzicht in vergelijkbare ecosystemen van onze soortgenoten en daagt hij ons uit om te leren van de kleine wezens die de wereld beheersen. Op zoek naar bio-inspiratie. Zijn broer, acteur en schrijver Tom Van Dyck, krijgt zoals steeds het laatste woord.

Gastvrouw Nathalie Delporte gidst je door een verhaal van musea en paddenstoelen, mieren en ecosystemen, pandemieën en voedselsystemen.

Beluister de tweede aflevering van The Battery Channel

Exhibition Views

voor meer informatie over de tentoonstelling, bezoek het archief

Ontdek meer over de samenwerking met Chido in onze LIbrary of Collected Knowledge