Zwarte ooievaar als mentor rond migratie

Op 8 mei, Internationale Dag van de Trekvogels, start kunstenaar Koen Vanmechelen het project Het Ondenkbare Experiment - Chapter Black Stork Baby. Vertrekpunt van deze debatserie zijn de zwarte ooievaars uit Vanmechelens Black Stork Baby installatie en de reeks ethisch-filosofische vragen die hun gevangenschap oproepen. Geïnspireerd door deze trekvogels wordt het eerste topic migratie.

Het Ondenkbare Experiment – Chapter Black Stork Baby

In het zopas gelanceerde kennisexperiment LaMouseion nodigt kunstenaar Koen Vanmechelen experts uit om samen het Ondenkbare te proberen denken. Op 8 mei geven ze met een openingsdebat de aftrap van Het Ondenkbare Experiment – Chapter Black Stork Baby. Journalist Dirk Draulans (Knack), IUCN biodiversiteitsambassadeur Ignace Schops (NPHK) en rector Bernard Vanheusden (UHasselt) trekken zich terug in de drie houten containers op LABIOMISTA’s Protected Paradise. Achteraf debatteren ze met de kunstenaar en met sociaal ondernemer Chido Govera. Aanleiding van het debat is het kunstwerk Black Stork Baby, een installatie waarin vier zwarte ooievaars een tijdelijke thuis vinden.

Black Stork Baby

In LABIOMISTA, het evoluerende kunstwerk van Koen Vanmechelen komen kunst, natuur en wetenschap samen. Helemaal achteraan op de 24 hectare site, grenzend aan het Nationale Park Hoge Kempen, verblijven vier zwarte ooievaars in een imposante kooi. Black Stork Baby is gebouwd in een overgangsgebied tussen stad en natuur. Vanmechelen: “Het ligt tussen de biotoop van de gedomesticeerde mens en wat voor die mens nog "wilde natuur" betekent. Midden in de coronacrisis kregen de trotse, schuwe vogels hier 'een quarantaine van vrijheid'”. De ooievaars zijn in gevangenschap geboren, maar maken deel uit van een rewilding-project in samenwerking met het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK) en UHasselt Field Research Centre. LABIOMISTA wil het vertrekpunt worden van waaruit de jonge zwarte ooievaars weer totale vrijheid krijgen en de jaarlijkse migratie starten.

Migratie

De mogelijke vrijlating van de jonge vogels en het kunstwerk op zich, roepen een reeks ethisch-filosofische vragen op die aanleiding geven tot een breder debat. Vanmechelen: “Over de relatie tussen mens, dier en natuur; over het belang, de noodzaak en de risico's van migratie; over domesticatie en rewilding; over de rechten en verantwoordelijkheden van mensen, dieren en natuur; over de rol van dieren bij natuurbehoud; en over quarantaine, veiligheid en opsluiting.” Het eerste debat valt - niet toevallig - samen met World Migratory Bird Day en focust op migratie. “Dit is een cruciaal debat,” zegt Vanmechelen. “Ooievaars zijn een goede metafoor om een migratiedebat te voeren, want door hun jaarlijkse trektocht vormen ze een brug tussen de natuur van hier en de natuur elders. Ze tonen ons hoe alles en iedereen met elkaar in verbinding staat, ” aldus Vanmechelen.

Groeiend kennistraject

Het resultaat van het debat is stof voor verdere verfijning, verdieping en verrijking. Hiervoor kijkt de kunstenaar naar input van bezoekers en andere geïnteresseerden. “Gedurende de komende zes maanden is iedereen welkom om, geïnspireerd door Black Stork Baby, over migratie te komen nadenken in een van LaMouseion’s kennisboxen en hierdoor bij te dragen aan het hierrond groeiende kennistraject”. Zo wordt iedereen uitgenodigd om aan deze fundamentele discussies deel te nemen. Vanmechelen: “De verantwoordelijkheid voor de toekomst ligt bij ons allemaal, want we zullen de consequenties met zijn allen dragen.

 

 

Interesse om bij te dragen aan dit project?
Ontdek er alles over

 

Partners