Nomadland

Location, Nomadland, 2019

Nomadland wordt uitgebouwd door stad Genk en de bewoners van Zwartberg naar een concept van Koen Vanmechelen. Samenwerking met omliggende (of verre) gemeenschappen is een van de basispijlers van waaruit Koen Vanmechelens werk vorm krijgt. Zijn kunst is doordesemd met de geest van de nomade, de outsider. Het element op zoek naar bevruchting buiten zijn cocon, dat daardoor tegelijk andere gemeenschappen kan bevruchten.

Van zijn kant streeft Stad Genk ernaar de nieuwe organische ontwikkeling van LABIOMISTA in te zetten als socio-economische hefboom voor de buurt. Op dat snijpunt van doelstellingen is Nomadland gebouwd. Het verbindt de bestaande volkstuintjes aan de westelijke zijde van de Meeuwerstraat met LABIOMISTA. Naast de volkstuintjes vind je er picknickplekken, een evenementenweide en vanaf dit jaar ook drie kleurrijke pipowagens die lokale food en drinks aanbieden. De wagens werden gebouwd door een actieve vrijwilligersgroep uit de buurt, naar een ontwerp van Vanmechelen.

Het verbindt LABIOMISTA met de buurt. Vanmechelen: "Nomadland creëert een sfeer waar mensen elkaar ontmoeten en waar ze een ‘samencentrum’ uitbouwen met ingrediënten van over de hele wereld." De kunstenaar verwijst naar de nomade, de reiziger langs de zijderoute, die de rijkdommen van verschillende culturen samenbrengt. Voor hem zijn de producten die de tuintjes verlaten de hedendaagse variant van wierrook, goud en mirre.

  • Installaties en kunstwerken van Koen Vanmechelen Nomadland, neon-installatie, The Worth of Life
    Gebouwd met hulp van de buurtbewoners
  • Architect Picknicktafels Voet en De Brabandere

The Worth of Life

Hoe belangrijk is het om een community zijn? Zo belangrijk als het leven zelf. Communities zijn de dragers van het DNA van een dorp, een stad, een land, een wereld. Zij broeden en verbroederen tot in de genen van een samenleving. Nomadland is zo’n plaats waar de waarde van het leven schakelt naar een momentum dat het waard is om te leven.

Als communicerende vaten vloeit het water van de vijvers van LABIOMISTA in Nomadland en omgekeerd. Deze levensader is noodzakelijk om de vruchtbaarheid van beide sites te garanderen. Het inspireert het onmiskenbare gevoel tussen lichaam en geest. De kracht van deze beweging is kunst. Kunst stimuleert voortschrijdende kennis en wederzijdse nieuwsgierigheid om nieuwe ideeën te kunnen implanteren. De overlevingskansen van dit broos project zijn afhankelijk van een deelmodel. De projecten krijgen een vruchtbare kiem in een micro-omgeving. De kracht van de kiem zal afhankelijk zijn van de passie en de inzet die de community haar geeft.

Iedere gast van LABIOMISTA en Nomadland wordt zo eigenlijk een virtueel lid van een nieuwe community. Door jouw aanwezigheid geef je de kans op een ontplooien van een nieuwe wereldgemeenschap waar de mindset van de nomade en van “The Worth of Life” centraal staat.

Koen Vanmechelen

Nomadland

Algemene openingstijden Nomadland

Picknicken is altijd mogelijk, de pipowagens zijn open op specifieke momenten:

  • Tijdens de schoolvakanties, van dinsdag t.e.m. zondag van 11 uur tot uiterlijk 20.30 uur, in oktober en november uiterlijk tot 18.30 uur.
  • Buiten de schoolvakanties, enkel in het weekend en bij officiële feestdagen van 11 uur tot uiterlijk 20.30 uur.

Groepen

Kom je met een groep van meer dan 20 personen LABIOMISTA bezoeken? En wil je graag samen picknicken of iets kleins eten en drinken op het gezellige Nomadland? Dit kan enkel tijdens bovenstaande openingsuren.

Enkel na reservatie: nomadland@genk.be / 089 65 55 90

Naast Stad Genk en private investering van Koen Vanmechelen, is Nomadland mogelijk gemaakt met steun van: