Kennis-experiment LaMouseion luidt LABIOMISTA’s meest relevante seizoen in

Campagnebeeld 2021 The Unthinkable © Koen Vanmechelen

Kennis-experiment LaMouseion luidt LABIOMISTA’s meest relevante seizoen in

Met LaMouseion, waarmee de Genkse levende kunstensite LABIOMISTA deze week zijn derde seizoen ingaat, bewijst Koen Vanmechelen opnieuw dat hij een van Vlaanderens meest maatschappelijk relevante kunstenaars is. In drie kenniscontainers worden met name jongeren uitgenodigd om na te denken over de toekomst, op dezelfde vrije manier als ‘wild gen’ Vanmechelen

LaMouseion

“Hoe moet het nu verder?” Weinig vragen zijn dezer dagen zo prangend als degene die de gekende Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen als inspiratie nam voor zijn meest recente levende kunstwerk. In het tot dusver enkel door ooievaars en Galloway runderen bewoonde Protected Paradise trok Koen Vanmechelen drie grote houten containers op die openstaan voor vrijdenkers: LaMouseion. Ze zijn een uitnodiging voor mensen die er willen schrijven, onderzoeken en brainstormen, geïnspireerd door de omgeving. De enige voorwaarde van de bezieler, is dat ze de neerslag van de daar opgebouwde kennis ook achterlaten, als een aanvulling op LABIOMISTA’s Library of Collected Knowledge; een groeiende bibliotheek, open voor allen.

LaMouseion, een verwijzing naar de in antieke tijden legendarische kennis- en kunsteninstelling Mouseion van Alexandrië, richt zich expliciet tot jongeren. Onder de noemer ‘Het Ondenkbare Experiment’ brengen LABIOMISTA en haar partners (VUB/ULB, KULeuven, Global campus of Human Rights, MOUTH Foundation, OpUnDi Genk, en verschillende lokale verenigingen) de komende maanden jongeren samen om hier “na te denken over systemen en wetten voor een nieuwe samenleving”, aldus Vanmechelen. “Nieuwe oplossingen kunnen best aangereikt worden door jongere generaties. Hun stem moet gehoord worden, het is hun toekomst.”

LaMouseion Het Ondenkbare experiment

‘Het Ondenkbare’ is ook het beeld waarmee LABIOMISTA haar nieuwe seizoen aankondigt: een vrouwenlichaam met een stierenkop staat symbool voor de overgang naar een nieuwe tijd. Dat zoiets vandaag bijzonder relevant klinkt, is geen toeval. In zijn werk onderzoekt Koen Vanmechelen al jaren de band tussen mens, maatschappij en natuur. Met het Cosmopolitan Chicken Project kruist hij kippenrassen van over de hele wereld - als allegorie op de ook in Genk zo tastbare migratie en diversiteit, maar ook als een reëel middel voor een grotere immuniteit. Met de Planetary Community Chicken introduceerde de 55-jarige kunstenaar deze kosmopolitische kippen op hun beurt in lokale gemeenschappen over de hele wereld, om ook de band tussen het lokale en mondiale scherp te stellen. Het zijn thema’s die vandaag, in tijden van pandemie, voorspellend blijken.

En die bovendien weerspiegeld worden in de stad waar LABIOMISTA drie jaar terug is geland. “Genk is een labostad, waar wij met de reconversie van de mijnen gewoon zijn geraakt aan experimenteren om uitdagingen aan te pakken”, ziet burgemeester Wim Dries een duidelijke link. “Het is ook Vlaanderens groenste centrumstad, en meest diverse. Al die zaken komen samen in LABIOMISTA, dat daarover doet nadenken.”

Een bezoek aan LABIOMISTA is dan ook meer dan ooit aan de orde. Voor iedereen die geboeid is door de ontmoeting van kunst, wetenschap en de uitdagingen van onze tijd. Ook kinderen worden heel bewust meegenomen in het verhaal: een nieuwe audiogids van Koen Vanmechelen en acteur Tom Van Dyck is op hun maat ingesproken.

Bekijk ook de reportage op VRT NWS

PRAKTISCH

Seizoen 2021: 1 april - 7 november

Bekijk de openingsuren

Reserveer tickets

 

PERSCONTACT

Goele Schoofs (Process Manager Koen Vanmechelen)

+32 (0)495 66 67 71, goele@koenvanmechelen.be

Hanna Simons (Communicatiemanager LABIOMISTA)

+32 (0)476 69 90 39, hanna.simons@genk.be

DOWNLOAD PERSDOSSIER EN FOTO'S