Mechelse Denizli Horozu (CCP10)

Mechelse Auracana

Mechelse Auracana

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de negen verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië,  Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico, Thailand en Brazilië.

Denizli

Denizli Horozu

Turkey

Turkse huiskip, oorspronkelijk afkomstig van de provincie Henizli in Turkije / een van de oudst bekende rassen in Turkije (volgens beweringen 500 jaar oud, eerste vermelding in de literatuur bij Leopold Fitzinger, een Oostenrijkse bioloog, in 1878) / bekend vanwege het langkraaien (kan tot 35 seconden duren) / culturele link: vergelijking van het gekraai met de ‘adhan’, de Islamitische oproep tot gebed door de muezzin, vanop een minaret.

Expeditie

Vanmechelen vond de Denizli horozu in Duitsland, in de buurt van Berlijn, bij een Turkse kippenkweker.

Geboorteplaats eerste kuikens

Meeuwen-Gruitrode, op de boerderij bij Koen Vanmechelen thuis

 

Eerste toonmoment

2 simultaantentoonstellingen:
Cosmopolitan Chicken Project – Ten Generations
Deweer Art Gallery, Otegem (BE), 2007
Cosmopolitan Chicken Project
Galeri Artist, Istanbul (TR), 2007

 

CCP Denizli Bern 2008

Het onverwachte, het appèl van de kip – de serendipiteit aan het werk…


Duitsland blijkt meer dan eens ‘aanleverland’ van zuivere rassen. Bij uitbreiding blijkt de dichtstbijzijnde vindplaats van een zuiver ras vaak gelinkt aan immigratie van de kweker…
Terwijl de zuivere Denizli’s in veel kleurvariëteiten voorkomen (en zelfs per kleur worden onderverdeeld), vertonen de gekruiste exemplaren – dit gebeurde niet eerder in het CCP – een grote uniformiteit in kleur.