Baby dromedaris geboren in LABIOMISTA

Koen Vanmechelen stelt vragen. Over de relatie tussen mens en dier, over de plaats van beide in de wereld. Maar ook over evolutie, de domesticatie van dieren en de impact ervan op diversiteit. In zijn zoektocht naar antwoorden ontdekte Vanmechelen informatie over een genmutatie bij de verre voorouders van kameelachtigen. Dankzij die mutatie ontwikkelden de nazaten een uniek, dubbel immuunsysteem. Ze bezitten antilichamen die zeer interessant zijn bij de bestrijding van virussen. Vanmechelen vraagt zich af hoe de immuniteit van bijvoorbeeld dromedarissen kan worden doorgegeven op de mens. Wat kan een dromedaris allemaal betekenen voor de wereld vandaag? Samen met wetenschappelijke partners gaat de kunstenaar op zoek naar antwoorden die een plaats krijgen in zijn oeuvre.

Bij een dromedaris denk je meteen aan woestijnen in Zuidwest Azië en Afrika, maar je weet misschien niet dat zijn voorouder oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Vandaar migreerden ze miljoenen jaren geleden naar Latijns-Amerika en via de Beringstraat naar Azië. Zo’n 8000 jaar geleden verdween de dromedaris uit Noord-Amerika.

Overal waar de voorouder van de huidige dromedaris terechtkwam, paste hij zich aan zijn nieuwe omgeving aan. De nazaten van die oer-dromedaris zijn onder andere de Noord-Afrikaanse dromedaris, de kameel uit Centraal-Azië en de lama’s en alpaca’s uit Zuid- Amerika. Ze zijn allemaal met elkaar verwant.

Lees meer over de dieren in het Cosmopolitan Culture Park