Community / OpUnDi Genk

Nomadland © Koen Vanmechelen 2018 Photo by Stoffel Hias

Nomadland en OpUnDi Genk

Wie vanuit LABIOMISTA richting Meeuwerstraat kijkt, ziet aan de overkant de grote rode neonletters 'Nomadland' opduiken. Nomadland is de verbinding van de buurt met LABIOMISTA. Het is de ontmoetingsplek voor de buurt maar ook voor de bezoekers van LABIOMISTA. 

En Villa OpUnDi wordt de hoofdzetel van Koen Vanmechelens OpUnDi, de Open University of Diversity, in 2011 boven de doopvont gehouden tijdens de Biënnale van Venetië in het Palazzo Loredan. Met een poot in Genk, een denk-en doetank van waaruit nieuwe ideeën en initiatieven moeten ontstaan om van LABIOMISTA dé katalysator te maken voor de buurt en de stad.

N-POWER, de kracht van de buurt

‘N-Power’ of  voluit ‘Neighbourhood Power’ is een Europees project. Het ondersteunt bewoners die zich willen inzetten voor hun wijk. Dit project kijkt uit naar bijzondere initiatieven die voor de juiste voedingsbodem zorgen. Het zoekt naar plekken met geëngageerde enthousiaste buurtbewoners. De verbinding van Nieuwe Kempen met LABIOMISTA is geselecteerd als één van twee wijkprojecten in Genk.

“Meermaals hebben we met de buurtbewoners nagedacht over hoe LABIOMISTA kansen kan bieden voor Nieuwe Kempen en voor Genk”, zegt sitemanager Hanne Put. “We zijn volop bezig met hoe we de buurt in haar geheel kunnen versterken. En natuurlijk met hoe LABIOMISTA belangrijke principes zoals (bio)diversiteit, duurzaamheid en menselijkheid kan delen met de buurt.”

Mensen met goesting

De opkomst tijdens de brainstormsessies toont aan hoezeer de buurt wil meewerken. “We hebben alvast een hele waslijst aan ideeën”, bevestigt Hanne. “Van het bouwen van een beschutting tegen de regen op Nomadland, tot het idee om van de Koning Boudewijnlaan een kunstenlaan te maken. Ook de uitstraling van de straten, de veiligheid en het afvalbeleid zijn uitvoerig besproken. Nu komt het erop aan om concrete projecten te selecteren en mensen met goesting te zoeken om ze mee uit te voeren.” 

Heb je zelf ideeën?

Wil je meewerken aan goede projecten voor de wijk Nieuwe Kempen? Er broeden alvast honderden nieuwe ideeën. Van handelaars, tot jeugdwerking, van zorginstelling tot industrie, van de tuinen tot de scholen, van binnen en buiten Zwartberg… iedereen is welkom om mee te werken. 

Laat het ons weten via labiomista@genk.be. Wie weet komt jouw idee of project in aanmerking voor N-power!

N-Power is een Europees Interreg V project waar stad Genk samen met 6 andere steden uit de euregio (Heerlen (NL), Luik, Aken (D), Eupen, Verviers, Seraing) en de U Hasselt, de universiteit van Luik en de Hogeschool Zuyd uit Sittard aan werkt. Het project wordt deels gefinancierd door het ERDF (European Fund for Economic and Territorial Development) en deels door de partnerregio’s Wallonië, Belgisch en Nederlands Limburg, Noordrijn- Westfalen.